Dieta przy Helicobacter pyroli
Osoby, u których doszło do zakażenia Helicobacter pyroli powinny zwracać szczególną uwagę na codzienny jadłospis. Dieta pełni bowiem funkcję pomocniczą w leczeniu farmakologicznym. Odpowiednio skomponowany jadłospis może znacząco obniżyć ilość kwasów żołądkowych.
Ponadto dzięki diecie można zregenerować błonę śluzową żołądka. Jakie są podstawowe założenia diety? Bardzo istotna jest regularność spożywanych posiłków. Lekarze uważają również, że nie należy doprowadzać ani do uczucia głodu, ani do zbytniego przejadania się.
Konsumpcja powinna odbywać się powoli. Zalecane jest dokładne i powolne przeżuwanie kęsów. Kolejną kwestią jest ilość wypijanych płynów.
Dziennie trzeba przyjmować 2-3 litry płynów, najlepiej wody. Należy przy tym unikać gazowanych napojów, które mogą dodatkowo podrażnić żołądek. Jednakże równie istotny jest czas spożywania napojów.
Nie wolno popijać zarówno podczas jedzenia, jak i na krótko przed jedzeniem i po. Dieta przy zakażeniu H. pyroli może zawierać takie produkty, jak jajka, zsiadłe mleko.